Tomislav Novosel

OTORINOLARINGOLOGIJA

Make an Appointment

Online Schedule

Tomislav Novosel
dr. med.

Specijalist otorinolaringologije i kirurgije glave i vrata
https://sesvete-medic-centar.hr/wp-content/uploads/2022/01/2-tomoB.jpg

Rođen sam 8.8.1978. godine u Zagrebu, gdje sam završio Medicinski fakultet i započeo svoju karijeru 2005. godine u Klinici za tumore na Odjelu kirurgije glave i vrata. U to vrijeme Odjel je bio referentni centar za kirurgiju štitne žlijezde za Hrvatsku, tada sam prepoznao svoj interes za spomenuto područje i najviše usmjerio svoje interese u to područje.
Od lipnja 2008. do srpnja 2009. godine sam bio na usavršavanju iz područja tumora štitnjače i poremećaja rada štitne žlijezde u The Cleveland Clinic, Cleveland, Ohio, USA na odjelu endokrine kirurgije, s redovitim boravcima u operacijskoj sali i odjelu endokrinologije. Tijekom boravaka u prestižnoj američkoj klinici stekao sam nove spoznaje i iskustvo u dijagnostici i konzervativnom liječenju poremećaja rada štitnjače, usavršio tehnike kirurškog liječenja i postoperativnog praćenja pacijenata.

Krajem 2009. godine vratio sam se u Zagreb, u Kliniku za tumore, Odjel kirurgije glave i vrata, gdje sam radio do početka 2015. godine kada sam pozvan u Njemačku da osnujem i vodim Centar za štitnjaču i paratireoidne žlijezde u regionalnoj bolnici (Klinikum Bad Salzungen).

Nakon godine dana boravka na Klinici uspješno sam organizirao prvi kongres za bolesti štitnjače i paratireoidnih žlijezda na nacionalnom nivou sa operacijama koje su prenošene uživo (osobno sam operirao 2 pacijenata), tečajem UZV štitnjače te više predavanja uvaženih svjetskih stručnjaka iz navedenog područja – prof. dr. Mario Škugor i prof. dr. Joseph Scharpf iz The Cleveland Clinic, te sa njemačkim stručnjacima prof. dr. Peter Jecker, dr. Jürgen Abrams, dr. Elke-Juliane Schock, doc. dr. Konrad Stock, prof. dr. Sven Koscielny, prof. dr. Peter Rolf Issing i doc. dr. Martin Freesmeyer.

Obzirom na veliki interes i uspjeh prvog kongresa nastavio sam organizaciju i u sljedećim godinama , također uz veliki interes i dobar odaziv brojnih kolega (posljednji je održan u ožujku 2020. godine).

Tečajeve ultrazvuka vrata i štitnjače sam uspješno završio u najprestižnijim organizacijama Sjedinjenih Americkih Država i Njemačke (American Association of Clinical Endocrinology (AACE), Atlanta, Georgia, American College of Surgeons (ACS) Chicago, Illinois, Deutsche Gesellschaft für Ultraschall in der Medizin (DEGUM) Erfurt).

Uz klinički rad (dijagnostiku poremećaja rada štitnjače, UZV štitnjače s citopunkcijom čvorova, operacije štitnjače najnovijim metodama i najnaprednijom tehnikom te postoperativnim kontrolama), bavim se i istraživačkim radom na području štitnjače te imam objavljene radove u najprestižnijim stručnim časopisima (Surgery, Annals of Surgery).

Od publikacija bi izdvojio poglavlje Ultrasoud of the thyroid Gland, knjige Ultrasonography of the Head and Neck, An Imaging Atlas, koja je objavljena 2019. godine u suradnji sa eminentnim stručnjacima iz područja ultrazvuka vrata i štitnjače (Mayo Clinic, Stanford, Hannover).

U prvom mjesecu 2022. godine objavljena je knjiga “Intraoperative Cranial Nerve Monitoring in Otolaryngology-Head and Neck Surgery”, u kojoj sam imao aktivni doprinos u pisanju poglavlja “Neural Injury Mechanisms” na poziv Gregory W. Randolph-a (direktora American Thyroid Organisation, Massachusetts Eye and Ear Infirmary, Harvard Medical School, Boston, Massachusetts) i Josepha Schapf (direktor Endokrine kirurgije glave i vrata, The Cleveland Clinic, Cleveland, Ohio).

Od 2009. godine redovito se stručno usavršavam u The Cleveland Clinic, Odjel endokrinologije i kirurgije glave i vrata, sa boravcima u operacijskoj sali, kako bi bio upoznat sa najnovijim metodama u liječenju poremećaja rada štitnjače i liječenju čvorova štitnjače.

Uz to redovit sam pozvani predavač od strane Njemačke Akademije za ORL i kirurgiju glave i vrata, gdje držim predavanja o ultrazvuku štitnjače (Berlin, Lübeck) te Njemačkog društva za otorinolaringlogiju i kirurgiju glave u vrata (Berlin, Lübeck, Erfurt) gdje sudjelujem kao član okruglog stola na temu štitnjače. Redovito se educiram i na svim od struke prepoznatim svjetskim skupovima koji se bave problematikom bolesti štitnjače (Washington, Rim, München, San Francisco, Chicago, Berlin, Paris, Cleveland).

 

https://sesvete-medic-centar.hr/wp-content/uploads/2022/01/background_06hq.jpg