Što treba znati o jamstvima na implantate?

Hrvatski Deutsch English
Uložite u sigurno!
Uložite u sebe! Sesvete Medic Centar

Sesvete Medic Centar Plastična kirurgija Što treba znati o jamstvima na implantate?

Pratite nas: RSS Medicinski centar Facebook Medicinski centar Twitter Medicinski centar

Što treba znati o jamstvima na implantate?

Danas na tržištu postoje brojne tvrtke koje proizvode implantate za dojku i brojne vrste, oblici i veličine implantata. Koje implantate odabrati ne pokušavajte „surfajući“ internetom već isključivo kroz savjetovanje s Vašim licenciranim plastičnim kirurgom nakon adekvatnog kliničkog pregleda i mjerenja.

No, postoji nešto što možete već prije provjeriti na internetu a to je pitanje uvjeta jamstva na implantate koje daje pojedina tvrtka.

Prvo što trebate znati da skoro sve tvrtke nude doživotnu zamjena proizvoda u slučaju potvrde  puknuća i da su implantati za dojku „doživotni proizvodi“. Sukladno FDA preporuci za pacijente koju lako možete nači na njihovim internetskim stranicama, implantati za dojku nisu „doživotni proizvodi“ i vjerojatno ćete se u svom životu odlučiti za još jednu korekciju oblika, pozicije ili veličine implantata. Dojke su dinamična struktura koje kroz život žene bino mijenjaju oblik, veličinu, poziciju i kvalitetu te sadržaj tkiva. Najveće promjene se svakako dešavaju nakon poroda i u menopauzi. Stoga i ovakve promjene najčešće iziskuju navedenu drugu operaciju. Nije strašno, ali i s tim treba računati i znati. Dajte si vremena i pročitajte FDA preporuke za implantate za dojku OVDJE. Da ne spominjemo da skoro svaka osma žena oboli od raka dojke, neovisno od implantata, a koji zapravo smanjuju ovu incidenciju zbog ažurnijeg kontroliranja.

Kao što možete vidjeti na navedenim FDA stranicama, nakon augmentacije dojki, za samo praćenje stanja tkiva dojke preporuka je ne mamografija i ultrazvuk dojke, već MRI dojki svake dvije godine. I za to postoje snažni argumenti čija elaboracija prelazi opseg ove stranice. Treba napomenuti i navedenih preko 50% revizijskih operacija u SAD-u nakon operacije povećanja dojki zbog loše pozicije implantata, promjene oblika ili veličine implantata, kontrakture kapsule, kasnog seroma i sl. Što je s jamstvom?

Vratimo se sada na doživotnu zamjenu proizvoda u slučaju potvrde puknuća. Ona je realna ali u praksi plastičnih kirurga se rijetko ili nikad čuje da je neka tvrtka priznala spontano „puknuće implantata“ za dojku. Uglavnom nakon analize „puknutog implantata“ tvrde da je do puknuća došlo jer ga je kirurg kod postavljanja „mehanički oštetio“. No, i u slučaju potvrde puknuća implantata i dalje ostaje pitanje troškova operacije „zamjene implantata“ obzirom Vam taj dio ne pokriva obvezno zdravstveno osiguranje jer se radi o komplikaciji estetske (kozmetske) plastične operacije. Stoga ova jamstvo smatram više-manje „trgovačkim trikom“.

Tim više što ne podrazumijeva pitanje kapsularne kontrakture. Oko svakog implantata postoji jača ili slabija kapsula kao reakcija organizma na „strano tijelo“. Ta kapsula u određenim slučajevima zadeblja, stisne i deformira oblik implantata a time i dojke. Ne treba posebno napominjati estetske reperkusije na izgled pacijentice, odnosno dojki. One se gradiraju od minimalne deformacije vidljive samo plastičnom kirurgu (Baker I) do više nego očite deformacije oblika dojki vidljive svima (Baker IV). Svi proizvođači tvrde da je to danas kod novih generacija implantata zanemarivih 0.5-3%. Ako se dobro analizira poznata, najveća i najduže praćena „MemoryGel Core Study“ (www.ClinicalTrials.gov. NCT00753922) vidjet ćemo da baš i nije tako i da se kumulativni rizik kapsularne kontrakture III/IV stupnja za period od 10 godina kod primarnog povećanja dojki implantatima penje i do 25%.

Međutim izdvojio bi dva jamstva. Jedno je Mentorov plan trajne brige za pacijente (PatientCare Promise) koji se odnose na MENTOR® i PERTHESE™ implantate za dojke punjene silikonskim gelom koji su umetnuti u EMEA regiji poslije 1.5.2013 pod uvjetom da su implantati:
 

  • „u skladu s Mentorovim i PERTHESE uputama za implantaciju, aktualnima na datum implantacije te ostalim obavijestima ili uputama objavljenima od strane Mentora“,
  • „prikladno korišteni od strane kvalificiranog ovlaštenog kirurga, u skladu s prihvaćenim kirurškim procedurama“.


To jamstvo osigurava:
 

  • „U slučaju da se potvrdi puknuće implantata zbog istrošenosti ili oštećenja, osigurat ćemo do 1000€ financijske pomoći za operacijsku dvoranu, anesteziju i troškove operacije nastale ponovnom operacijom izvršenom unutar 10 godina od datuma ugradnje prvotnog implantata“
  • „U slučaju potvrđene kapsularne kontrakcije za vrijeme povećanja grudi, stupnja III i IV prema Bakerovu sustavu, besplatna zamjena proizvoda proizvodom istog ili sličnog stila za razdoblje od 10 godina od datuma ugradnje“


Slučajevi koji nisu pokriveni jamstvom:
 

  • „uklanjanje neoštećenih implantata zbog nabiranja (tzv. rippling)“,
  • „slučajeve istrošenosti ili oštećenja koje su uzrokovale novi operativni zahvati, otvorena kapsulotomija ili zatvorena kompresijska kapsulotomija“,
  • „vađenje neoštećenih implantata zbog mijenjanja veličine umetka“,
  • „zahvat na drugoj dojci kako bi se zamijenio neoštećeni implantat“.


Za detaljne uvjete jamstva kliknite na „Mentor“ link na prethodnoj stranici.

Drugo je jamstvo za implantate prekrivene polyurethanom koji su ponovo ove godine u snažnoj ekspanziji ne europskom tržištu ali za posebne indikacije koje licencirani plastični kirurzi znaju. One se odnose na korekciju kapsularne kontrakture uz ispunjavanje određenih uvjeta, augmentacijsku mastopeksiju i snažnu preporuku za indikacije koje iziskuju anatomske implantate.  Za takve implantate tvrtka Silimed nudi jamstvo zamjene implantata (osim već komentiranog „doživotnog jamstva u slučaju puknuća) i u slučaju kapsularne kontrakture Baker grade III ili IV ili rotacije implantata za razdoblje od 10 godina od datuma ugradnje. Implantat će biti zamijenjen istom vrstom implantata ali uz mogućnost izbora eventualno drugačije veličine. Ali ovo jamstvo ne pokriva troškove operacije i uvjet je ponovo da implantat postavi „kvalificirani kirurg“.

Ponovo za detaljne uvjete jamstva kliknike na „Silimed“ link na prethodnoj stranici.
Još jednom napominjem zajednički uvjet jamstva za sve trvtke: postavljenje implantata od strane kvalificiranog plastičnog kirurga. U Republici Hrvatskoj za plastičnu kirurgiju dojki to su isključivo HLK licencirani plastični kirurzi.

Prim.dr.sc. Zlatko Vlajčić, dr.med., plastični kirurg

 

 

Prim. dr. sc. Zlatko Vlajčić,
dr. med., plastični kirurg, Klinika za plastičnu, rekonstrukcijsku i estetsku kirurgiju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, KB “Dubrava”, Av. Gojka Šuška 6, 10000 Zagreb.   VIDI ŽIVOTOPIS

 

HDPREK
Član:

H.D.P.R.E.K. (Hrvatsko društvo za plastičnu, rekonstrukcijsku i estetsku kirurgiju HLZ-a), http://hdprek.hlz.hr

 

American Society of plastic Surgeons

ASPS (American Society of Plastic Surgery), http://www.plasticsurgery.org

 

International Society of Aesthetic Plastic Surgery
ISAPS (International Society of Aesthetic Plastic Surgery), http://www.isaps.org