Ginekologija

Hrvatski Deutsch English
Dvije su prave i najveće čovjekove sreće
imati zdravlje i imati prijatelja Sesvete Medic Centar
Pratite nas: RSS Medicinski centar Facebook Medicinski centar Twitter Medicinski centar

Ginekologija

Ginekologija Pregled usluga iz ginekologije i porodništva

Ginekološki pregled s papa testom

Idealno bi bilo kad bi svaka žena jednom godišnje obavila ginekološki pregled i Papa-test, najvažniju pretragu u prevenciji raka vrata maternice, čija redovita primjena smanjuje rizik umiranja od ovog karcinoma za 90%.

Pregled je kratak i bezbolan, a uključuje promatranje rodnice i vidljivog dijela vrata maternice u spekulima. Ginekolog uzima  bris vrata maternice koji se zatim šalje citologu, obrađuje posebnom tehnikom i analizira. Uzimanje uzorka je jednostavno, brzo i bezbolno, a korist je velika.
To je jedina metoda kojom se otkrivaju pacijentice najugroženije rakom maternice i kojim se dokazuju genitalne infekcije, vrlo važan čimbenik u njegovom razvoju, ali i nastanku drugih patoloških stanja ženskog reproduktivnog sustava s posljedičnom neplodnosti.
Neposredno nakon uzimanja obrisaka za Papa-test slijedi bimanualni ginekološki pregled. S prstima jedne ruke u rodnici, liječnik drugom rukom pažljivo ispipava maternicu, jajnike i okolne strukture kako bi dobio uvid u njihov smještaj, oblik, veličinu, međusobni odnos i, naravno, bolnu osjetljivost na sam pregled. U rukama dobrog ginekologa takvim se pregledom dobiju informacije o eventualnim patološkim promjenama ispitivanih organa te procjenjuje potreba za daljnjim dijagnostičkim postupcima

 

Ultrazvučni -  UZV pregled

Ultrazvučni pregled  abdominalnom ili vaginalnom sondom dio je redovitog ginekološkog pregleda.
Koristi se  u ginekologiji  i u porodništvu (dijagnostika i praćenje trudnoće)
Transvaginalnim pregledom analizira se normalna zdjelična anatomija: maternica, debljina i izgled sluznice maternice; veličina, položaj i izgled jajnika; eventualno prošireni jajovodi te dno zdjelice.
U obradi steriliteta ultrazvukom se prati ovulacija i sluznica maternice kao priprema za potpomognutu oplodnju.

Ultrazvuk omogućava ranu detekciju unutarmaterične  trudnoće, praćenja rasta i razvoja fetusa; otkrivanje nepravilnosti trudnoće;  UZV makeri kromosomskih bolesti (npr. sy Down itd.)

Osim procjene djetetova  zdravlja, ultrazvuk omogućava pažljivo promatranje posteljice,  količine plodove vode, vrata maternice- cervikometrija.

UZV color doppler - mjerenjem osobina protoka krvi kroz  krvne žile jajnike, maternicu, odnosno tumorsko tkivo color  dopplerom upotpunjuje se nalaz ultrazvuka,posebice u smislu razlikovanja dobroćudnih od zloćudnih promjena. U slučaju sumnjivog nalaza dijagnostika se proširuje dopunskim metodama.

 

Obrada i liječenje spolno prenosivih bolesti

Cervikalni brisovi (brisovi vrata maternice na aerobne i anaerobne bakterije, klamidiju, mikoplazme i ureaplazme  -  najčešći uzročnici spolnoprenosivih bolesti i možebitni uzročnici neplodnosti)

HPV tipizacija

Dokazana je izravna povezanost raka vrata maternice i humanog papiloma virusa, tzv. HPV-a, osobito tipova visokog rizika 16 i 18. Danas zapravo vrijedi pravilo: nema raka vrata maternice bez infekcije HPV-om.
Za taj virus nema pravog lijeka, iako su veliki uspjesi postignuti  u zadnje vrijeme pronalaskom cjepiva. Najugroženija skupina žena su adolescentice koje dolaze u dodir s virusom preko zaraženog partnera. Njihov nepripremljeni epitel vrata maternice reagira prvo upalom, a zatim se mijenja prema početnim stadijima raka.
Upravo upalne i druge abnormalne promjene na stanicama otkrivaju se Papa-testom i tako indirektno upućuju na prisutnost ove infekcije. Sam virus dokazuje se postupkom tzv. genotipizacije.


Obrada i liječenje neplodnosti

Rano otkrivanje ginekoloških tumora

Kolposkopija

Vrat maternice promatra se kolposkopom, pokretnim uređajem koji uvećava i osvjetljava vidno polje stidnice , rodnice i vrata maternice.
Primjenjuje se nakon abnormalnog Papa-testa radi procjene daljnjeg postupka - može odrediti koje će se bolesnice dalje samo kontrolirati, a kojim je nužan daljnji dijagnostičko-terapijski postupak

 

Terapija menopauzalnih tegoba

Ginekološka endokrinologija; dijagnostika i liječenje hormonalnih poremećaja

 

PORODNIŠTVO  -  OPSTETRICIJA

• Kontrola i nadzor trudnoće (pregledi;  laboratrorijska obrada; ultrazvuk;CTG; amnioskopija; priprema za porod)
• Planiranje obitelji i kontracepcija:  savjeti; horonska kontracepcija; mehanička kontracepcija – ugradnja i vađenje unutarmaterničnog uloška - spirale

« Natrag na Usluge

Kontakt i lokacija klinikeSesvete Medic Centar nalazi se u Sesvetama na adresi Kašinska 28. Detaljne kontakt informacije pronađite na našoj kontakt stranici.

Liječnici Medic CentraSMC je suvremen medicinski centar sa visoko kvalificiranim i motiviranim liječnicima te vrhunskom uslugom.

Medicinske usluge i pregledi
Pregledi za sportaše Pobrinimo se zajedno za Vaše zdravlje! MojDoktor - Pitanja i odgovori Fotografije Sesvete Medic Centra